התסמינים של פחד מטיסה בקרב האוכלוסיה מגוונים ורחבים מאד. הם שונים מאדם לאדם, הן באופי התסמין וכן בעוצמתו.
מטרת מאמר זה להציג את התסמינים הידועים לתופעת חרדת טיסה, כדי לעזור לכם החוששים לטוס להבין את מה אתם חווים, וגם להראות לכם שאתם ממש לא לבד…
רגישות מערכת העיכול
רבים מדווחים על רגישות במערכת העיכול לפני הטיסה. תסמינים שמתבטאים בכאבי בטן ושלשולים, ואפילו הקאות. בכלל מערכת העיכול של רוב האנשים מגיבה למצבנו הנפשי, מתוך התכוננות למצבי לחץ. חרדת טיסה קשה בהחלט עשויה להתבטא בבעיות עיכול.
בהזדמנות זו נזכיר שמנגנון הרעב והצמא בגופנו הם קדומים וחשוב להכירם. בעת מצוקה אנחנו נוטים להזניח את האכילה והשתיה (אולי מתוך אינסטינקט קדום של מוכנות להילחם או לברוח) בעוד שלאדם הרגיל חשוב מאד לקבל את מזונו באופן מסודר וקבוע, רעב עשוי להיות גורם מייצר מתח ומלחיץ מאוד.
אז למרות בעיות עיכול, חשוב לאכול ולשתות, כדי להרגיש טוב וכדי לאותת לגופנו שהמצב אינו מסוכן, והפחד הוא תוצאה של התרעת שוא.
סחרחורות וכו'
אולם גם אלו שמצליחים לשמור את הפחד בתוכם, עשויים להרגיש גלי חום, סחרחורות וחולשה.
איני נכנס לסיבות לתסמינים אלו, אך הם מאד נפוצים, ורבים דיווחו עליהם בשלבים שונים של לפני הטיסה ובמהלכה.
סחרחורות יכולות להופיע גם כתוצאת לוואי של ורטיגו – שהיא בעיה פיזיולוגית במערכת שיווי המשקל.
במקרה כזה חשוב שלא להוריד את הראש, לא לנענע אותו באופן פתאומי, וככל הניתן להסתכל החוצה מבעד לחלון המטוס כדי לקבל משוב מחוש הראיה שלנו. הראיה מאפסת מחדש את מנגנון שיווי המשקל שהתערער.
אלו שסובלים מפחד ממקומות סגורים (קלאוסטרופוביה) מדווחים גם על תחושת מחנק וקוצר נשימה. למיטב ידיעתי תחושה זו אינה מסוכנת, וכאשר נרגעים, גם תחושה זו חולפת.
להחזיק את המטוס
רבים מאלו שחוששים מטיסה יישארו ישובים בכל מהלך הטיסה, וניתן לראות אותם אוחזים בחוזקה במסעד הכסא שלהם. החזקת הכיסא או ידו של אדם אחר יכולה לתת תחושת ביטחון.
במקרים קיצוניים אפשר לראות אנשים עם התקפי חרדה הכוללים חיוורון, תחושות חולשה וסחרחורות ודופק גבוה.
בכל שנותיי כטייס של מטוסי נוסעים ראיתי לא מעט אנשים שחוו התקפי חרדה ברמות שונות, ובכולם לא נגרם לאדם כל נזק. חשוב להכיר בכך שהתקפים אלו, מבהילים ככל שיהיו, לרוב אינם מסוכנים ויחלפו כשהחווה אותם יחזור למצב נשלט, או כאשר הטיסה תנחת.
המנעות מטיסה – הפסד בילוי ו/או פרנסה
כמובן שהתסמין הבולט ביותר של החוששים מטיסה הוא הימנעות מטיסה לגמרי או כמעט לגמרי.
'פופי', שדון פחד הטיסה (שאוייר על ידי ידידי ארנון קרמר) מייצג את פחד הטיסה שלכם, שאותו המצאתם, והוא מצידו תפס שליטה עליכם.
הוא לא ממש מעוניין לוותר על העמדה הנוחה שלו, ויעשה כל מאמץ להחזיק בה.
חשוב להבין שכעשירית עד שליש מהאוכלוסייה פוחדים מטיסה, אבל רובם לא ממש מודים בכך.
אנו מוצאים אצלם תסמיני הדחקה שמתבטאים במשפטים כמו "מה רע לנפוש באילת?" או "אני מעדיף לנסוע מפלורידה לניו יורק, פשוט יותר" ועוד.
זכרו: מעל 80% מאלו שמתמודדים עם פחד הטיסה, מנצחים.
אבל מי שמתעלם מהתופעה, מדחיק אותה ואינו מנסה לנצח, יחווה ברוב המקרים דווקא התדרדרות. תופעת "מעגל הקסמים של פחד הטיסה" מוסברת בתכנית לטוס ללא פחד, אבל בקיצור: לא טיפלת – הפסדת!
לעומת זאת כשמנצחים את פחד הטיסה, כמובן שכל התסמינים נעלמים, שלא לדבר על תחושת הניצחון שבהתגברות על פחד.
יש לכם עוד תסמינים של פחד טיסה? הצטרפו לתכנית לטוס ללא פחד וביחד ננצח את הפחד! אם אתם גרים רחוק, אפשר להצטרף לתכנית ובינר פחד טיסה.