ילדים עם פחד טיסה

החופש הגדול זה זמן הטיולים, ומה עושים עם ילדים עם פחד טיסה

[מה עושים עם מבוגרים עם פחד טיסה – ראו כאן]

ילדים עם פחד טיסה משפיעים על כל המשפחה, ולעיתים הבעיה גורמת ל"קרקוע" של כולם.

אצל מבוגרים הסיבות לכך שונות, אבל לא מצאתי מחקר או טיפול מוכוון לילדים.

בדרך כלל הכיוון הוא הפוך: ילדים אוהבים את הריגוש וההרפתקה וחלק מאלו, כשהם מתבגרים, נוטים יותר לפתח חרדת טיסה, גם כאלו שכילדים טסו ללא חשש.

אבל יש גם לא מעט ילדים שחוששים מטיסה, והסיוע להם קריטי כדי לאפשר את החוויה ולשנות את קו החשיבה הזה.

חרדה מטיסות - הבנות עם אבא טייס אל על
חוויה אולטימטיבית, חו"ל עם הילדים

אז איך אתם ההורים עוזרים לילדים עם פחד טיסה ?

הסופר והמשורר יהודה אטלס (״והילד הזה הוא אני״ ועוד) אמר פעם, שכתיבה לילדים היא כמו למבוגרים, אבל רק יותר טובה…

חשוב: מטעמי נוחות בלבד אני כותב את המאמר בלשון זכר – ילד והורה – אח ועוד. הכל כאן הוא "יוניסקס"…

נאמן לתפישה זו של יהודה אטלס, אני מציע שהגישה לסיוע לילדים שחוששים מטיסה צריכה להיות כמו זו של המבוגרים, אבל הרבה יותר ממוקדת, מותאמת וטובה ולהתבסס על המרכיבים הבאים:

  • הילד צריך להבין את התועלת בטיסה ולחילופין מה הוא מפסיד מהימנעות, או מהפיכת הטיסה לסיוט.  "צבעו" לו את היעד באופן כזה שיהיה מוחשי: מה הבילויים, הנופים, האנשים והטעמים של המקום. אפשר להעזר בסרטונים ובתמונות. צריך גם להכין ״ערכת מוטיבציה״ לטיסה, ולעודד את הילד לדמיין את החוויות שמחכות מיד אחרי הנחיתה (ואכן לתכנן צ׳ופר קרוב מאד למועד ההגעה, ילדים לא מצטיינים בדחיית סיפוקים)חרדות טיסה
  • הפחד נשען על חוסר ידיעה ומועצם ממנה. הסבירו לו מה הולך להיות בטיסה ועד כמה הטיסה בטוחה. אפשר לקרוא לא מעט כאן באתר ורצוי להעזר באפליקציית סימפליפליי, המכילה חומרי הסברה רבים כדי לבחור מה להציג לילד. הוא צריך להבין שהטיסה היא בטוחה (סרטי אימה וסדרות כמו "תעופה בחקירה" לגמרי לא מומלצים בהקשר זה).
    להורדת סימפליפליי לחצו על הקישור הזה
    לעיתים המקור לפחד הוא חוסר הבנה איך המטוס מחזיק באוויר ולא נופל. הסבירו לו את זה, ואתם יכולים להעזר בסרטון בקישור הזה.
  • התנסות וחשיפה מבוקרת – ילדים קולטים היטב מערכות מתוחכמות, ולכן ביקור בסימולטור טיסה והתנסות חיובית בו יכול לסייע.
  • היו איתו! נסו להבין מה מפחיד, לא לזלזל, לא להקטין אלא להתייחס לפחד ולנסות לענות לו. בטיסה בחברת אל על יש הרבה פעמים אפשרות לארגן לילדים סיור בתא הטייסים וגם ביקור כזה יכול להיות פיתוי ויותר מכך – להפחית חרדות.
  • תכננו תעסוקה לטיסה. נקודת עוצמה אצל ילדים היא היכולת להתנתק ולשקוע בעולם אחר. זה יכול להיות משחק מחשב, סרט, ספר או משחק קופסה. בזמן הטיסה עודדו את הילד לעסוק בעיסוק זה. ילדים שאוהבים משימות יוכלו לקבל משימה לביצוע בעת הטיסה – היו יצירתיים: משהו שקשור בגיאוגרפיה של האיזורים שטסים מעליהם, חישובים שונים ועוד (דברו איתי, יש לי רעיונות).
  • נסו להפוך את מקום הישיבה במטוס לפיסת בית עבור הילד: הביאו לו איזה חפץ או צעצוע שהוא קשור אליו (בובה לילדה, או משחק אחר, ואפילו שמיכה קטנה) כדי להרגיש יותר בבית.
כאשר טסים עם ילדים עם פחד טיסה הופכים את המטוס למשחק, או בית
הופכים את המטוס למשחק, או בית
  • לעיתים קרובות אני מוצא ילדים עם פחד טיסה אשר "ירשו" את הפחד מהורה שפוחד אף הוא. כאן המקום לניצחון כפול: אם ההורה יתגבר על פחד הטיסה הוא גם ילמד את הילד איך מנצחים פחד וגם יזכה בחירותו מחדש…
  • בכלל ידוע שחרדות הן תופעה "מדבקת". נסו לבדוק האם יש מישהו בסביבת הילד ש"מטפטף" לו את הפחד הזה. זה יכול להיות חבר קרוב, אח או אחות או אפילו אתם, במודע או שלא במודע. אם זיהיתם את הגורם ה"מדביק" – טפלו גם בו.
  • לעיתים קרובות הפחד אצל ילדים מאד נקודתי: ילד שפוחד שהמטוס ייפול פתאום, או שראה סרט מסויים וחושש מהתרחיש הזה. נסו לזהות האם יש תרחיש ממוקד כזה ותנו לו מענה. אני יכול לתת לכם כלים בשיחת טלפון אחת – צרו איתי קשר ואתן לכם עצה כיצד התגבר על חרדת טיסה.
  • במהלך הטיסה חשוב להיות ערניים לחוויה המתפתחת אצל הילד, ואם הכיוון לא טוב, לעשות ככל הניתן כדי לשפר אותה בזמן הטיסה. אם אתם טסים איתו, ובעצמכם חרדים מהטיסה, כל הסיכויים שתקרינו את חרדה מטיסות על הילד. במקרה כזה, אם ניתן, עדיף שהורה אחר שלא פוחד מטיסה יישב ליד הילד.

בדקו איתו אחרי הטיסה איזו חוויה זו הייתה ועזרו לו לעבד אותה לקראת הטיסה חזור.

איזה עזרה אפשר לקבל עבור ילדים עם חרדת טיסה?

כמעט תמיד מסתתרת מאחורי פחד הטיסה עוד איזו חרדה. אצל מבוגרים זה יכול להיות פחד ממקומות סגורים (קלאוסטרופוביה), פחד ממצבים שאין להם שליטה עליהם, פחד גבהים ועוד. חשוב לנסות ולזהות האם סיבת המקור ניתנת להתייחסות, למשל בבחירת מושב במטוס או בבחירת טיסה (משך הטיסה, חשיפה סיכוי למערבולות וכדומה).

התייעצות עם מטפל יכולה לסייע במיקוד, ואם הילד כבר בטיפול, התייעצות כזו חיונית.

אם מדובר בילדים עם הפרעת קשב רצוי להתייעץ עם מומחה להפרעת קשב, כמו ידידי שמר ארזי, שגם פרסם מאמר בנושא בקישור הזה. ובכלל, שמר הוא דמות חשובה אם אתם מעוניינים בסיוע בתחום הפרעות קשב.

לצפיה בסדרת שיחות בנושא ילדים עם פחד טיסה והפרעת קשב – לחצו כאן.

בדרך כלל, מחזור החיים של אירועים וחוויות אצל ילדים הוא קצר משל מבוגרים. יתכן שהפחד של היום ייעלם מחר, בעיקר אם הצלחתם לתת לו מענה סביר. התייחסו לפחדים האלו ברצינות ותנו להם מענה.

כמו תמיד, ההתייחסות לילדים צריכה להיות רגישה וזהירה מאד, כדי לא להעצים את החרדה ולמנוע תסכולים מיותרים.

לדעתי הבסיס לכל התהליך צריך להיות העברת מסר פשוט וחד משמעי לילד שעקרונותיו: הטיסה היא מאד בטוחה, אם עברת חוויה אחרת אז נכון לשנות את הדרך שבה היא נתפשה כי במציאות העובדות אומרות שזה בטוח.  את המסר הזה נכון שאתם, ההורים, וכל דמות משמעותית בחיי הילדים שלכם תעבירו. בנועם, ברוגע, בלי להלעיט ובלי ללחוץ, אבל באופן אחיד, ברור ופשוט. הניסיון שלי (כהורה לחמש בנות) הוא שמסר ברור וממוקד לאורך זמן – הוא בעל סיכוי טוב מאד.

במקרים בהם אני נפגש עם ילדים, הדבר קורה בפגישה של כשעה, בנוכחות ההורים (רצוי שניהם). יש אפשרות לשלב את הפגישה גם בהתנסות שבה הילד מטיס סימולטור טיסה.

פגישה עם סימולטור מתחילה בהסבר כללי, תדריך ואימון של כ 20-30 דקות במדמה הטיסה.

דוגמא לאימון כזה – בסרטון:

אם אתם חשים שיש צורך בכך, שלחו לי הודעה ונשוחח בטלפון כדי שאוכל לייעץ לכם.

 

https://bit.ly/SMFY-kids